Kun puuntyöstökoneita valmistava Raute etsi kumppania sähköasennuksiin, valinta kohdistui Systen automaatiotekniikan ammattilaisiin. Siitä lähtien yhteistyö on jatkunut jo yli 10 vuoden ajan. Luotto Systen asentajiin on siis kova.
Systen toimitusjohtaja Jari Hietala kertoo, että yritys tekee sähkö- ja automaatioasennuksia Rauten laitteisiin.
”Teemme töitä heidän Nastolan tehtaallaan. Esys toimittaa ohjauskeskukset, mutta me teemme asennukset yhdessä Rauten asentajien kanssa. Tämän jälkeen ne lähetetään asiakkaille kotimaahan tai maailmalle. Raute valmistaa monenlaisia viilun, vanerin ja LVL:n tuotantolinjoihin tarvittavia koneita, esimerkiksi sorveja, kuivureita, puristimia ja niin edelleen.”, Hietala kertoo.
Rauten sähköosaston työnjohtaja Ville Niittynen kertoo, että yritys valmistaa lähes kaikkia puutyöstälaitteita ja toimittaa niitä eri puolille maailmaa.
”Eurooppa on yksi suurimmista kohteistamme.”, Niittynen mainitsee.
Kun koneet lähetetään maailmalle, usein mukaan lähtee Systen asentaja varmistamaan, että asennus sujuu kohteessa ongelmitta.
”Kaukaisimmat kohteet, missä olemme käyneet asentamassa taitavat olla Etelä-Afrikka ja Etelä-Amerikka. Systen valvoja varmistaa asennuksen onnistumisen, joten laitteen käyttöönotto voi alkaa heti asennuksen jälkeen.”, Hietala sanoo.
Myös modernisointi onnistuu
Uusien puuntyöstölaitteiden valmistamisen lisäksi Syste on mukana modernisoimassa Rauten vanhempia laitteita. Usein laitteen runko pysyy samana, mutta automatiikka ja sähköosat vaihdetaan uudempiin.
”Joskus saattaa olla sellainen tilanne, että aika on ajanut ohi laitteesta. Eli alkaa olla vikoja, minkä takia automatiikka uusitaan. Esimerkiksi kohteessa voi olla tilanne, jossa runko pysyy samana, mutta koko automatiikka käytännössä vaihdettaan uuteen.”, Hietala kertoo.
Systen tekijöiden ammattitaitoon luotetaan Rautella, ja asentajat tekevätkin töitä samaan tapaan Rauten omien asentajien kanssa.
”Systen sähköasentajat tekevät käytännössä samoja asioita kuin meidän asentajamme, ja sitten voivat myös lähteä matka-asennuksille töihin.”, Niittynen sanoo.
Linjasto voi olla jopa satojen metrien pituinen
Puuntyöstölaitteet ovat isokokoisia ja ne ovat jatkuvasti rasituksen alla. Hietala kertoo, että yksi linjasto voi olla useiden satojen metrien mittainen. Eri valmistajien laitteet täytyy myös sovittaa yhteen, jotta tuotanto toimisi täydellisesti.
”Joissakin tapauksissa kaikki linjaston laitteet voivat olla Rautelta, mutta usein yhdessä linjastossa on monien eri valmistajien laitteita. Käytännössä yhdessä linjastossa voi tapahtua koko prosessi alusta loppuun. Toisesta päästä linjaa syötetään puuta ja toisesta tulee esimerkiksi vaneria.”, Hietala sanoo.
Raute valmistaa todella monipuolisesti erilaisia puuntyöstökoneita, ja Syste on ollut tekemisissä lähes kaikkien laitetyyppien kanssa. Baltian maat ovat yksi vientikohteista.
”Lähialueille, kuten Baltiaan sekä Suomeen on myös toimitettu laitteita. Sinne on joskus järkevää lähettää mukaan asennusryhmiä, jotka ovat hoitaneet laiteen asennuksen osaksi linjastoa.”, Hietala kertoo.
Niittynen sanoo, että yhteistyö on sujunut erinomaisesti Systen kanssa.
”Systen asentajat tekevät itsenäisesti töitä ja heidän työjälkensä on hyvää. Helppo tehdä töitä heidän kanssaan.”, Niittynen mainitsee.