Ratkaisemme teollisuuden ongelmat ― hyvällä asenteella ja kovalla ammattitaidolla!

Lukuisat yritykset luottavat Systen ATEX-osaamiseen

ATEX-tilat, eli räjähdysvaaralliset tilat, ovat tiloja tai alueita, joissa käsitellään räjähdysvaarallista materiaalia. Kyseessä voi olla esimerkiksi paikka, missä on paljon pölyä tai missä käsitellään kaasuja. Esimerkiksi kaasuteollisuuden tilat, puuteollisuuden tilat, leipomot, lakkaamot ja maalaamot voivat olla ATEX-tiloja. 

Systellä on kattava kokemus ATEX-turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Systen operatiivinen johtaja Teemu Tasa kertoo, että yritykset ottavat yhteyttä Systeen yleensä silloin, kun ATEX-asioissa on havaittu parannettavaa. 

”Usein tulee vastaan sellaisia tilanteita, että jokin tietty laite täytyy päivittää uusien standardien mukaiseksi tai johonkin tiettyyn tilaan tarvitaan ATEX-selvitys ja se täytyy samalla ATEX-luokitella. Tällaisia tilanteita on tullut vastaan oikeastaan jokaisella teollisuuden osa-alueella, missä käsitellään palavia tai räjähtäviä aineita.”, Tasa kertoo. 

ATEX-työt onnistuvat Systeltä erinomaisella otteella.
Räjähdysvaarallisessa tilassa voi olla helposti syttyviä kaasuja tai pölyjä.

Tasa kertoo, että ATEX-selvitys tai räjähdyssuojauksen parantaminen voidaan tehdä joko yksittäiseen laitteeseen, kokonaiseen tehtaaseen tai ainoastaan yhteen tuotannon vaiheeseen. 

”Olemme toimineet monilla teollisuuden aloilla, joten työtehtävät ovat vaihdelleet yksittäisen kaasusäiliön asennuksesta aina suurempien tehdaskokonaisuuksien suunnitteluun. Usein asiakas haluaa tietää, mitä heidän täytyy tehdä, jotta asiat tulee tehtyä kerralla oikein.”, Tasa sanoo.

Miten työ etenee uudessa asiakaskohteessa? 

Uudet ATEX-kohteet täytyy tarkastaa perusteellisesti, jotta niissä voitaisiin työskennellä turvallisesti. Syste määrittelee ensin riskit ja sen jälkeen tekee työsuunnitelman. ATEX-alueilla on eri tasoja, jotka kertovat siitä, miten vaarallinen alue on. 

”Kun menemme uuteen kohteeseen, ensin määritellään riskit. Määriteltävä alue voi olla yksittäinen laite, laitteisto tai tila. Siellä otetaan huomioon palavan tai räjähtävän materiaalin laatu ja määrä.” 

Myös työkalujen valinnassa ja toimintatavoissa täytyy ottaa huomioon räjähdysvaara. Käytännössä kaiken täytyy olla ATEX-hyväksyttyä räjähdysvaarallisella alueella työskennellessä. 

”Puhelimia ei voi ottaa mukaan ATEX-alueelle. Työkalujen täytyy myös olla ATEX-suojattuja, jotta niistä ei lähtisi missään olosuhteissa kipinöitä.”, Tasa kertoo. 

Systen asiakkaat hyötyvät laajasta kokemuksesta 

Tasa kertoo, että ATEX-alueille suunnitellut ratkaisut pyritään aina toteuttamaan mahdollisimman kustannustehokkaasti. Asiakkaat ovatkin kiitelleet Systen oivaltavaa otetta ja fiksusti suunniteltuja ratkaisuja. 

”Pyrimme aina etsimään kevyesti ja kustannustehokkaasti toteutettavan ratkaisun. ATEX-tilassa on aina kolme elementtiä: palava-aine, ilma ja sytytin. Pyrimme poistamaan yhden näistä elementeistä, jolloin räjähdysvaarallisesta tilasta tulee turvallisempi. Joskus sähkölaitteet voidaan esimerkiksi sijoittaa pois tilasta tai pölyn ja kaasun syntyminen voidaan estää tai sitä voidaan rajoittaa.” Tasa sanoo. 

Jos minkään elementin poistaminen ei ole mahdollista, tuotantokoneita aletaan muuttamaan ATEX-suojatuiksi. Tasan mukaan sekin on hyvä ratkaisu monissa tilanteissa, mutta kustannukset saattavat olla korkeammat kuin tilanteissa, joissa voidaan poistaa yksi elementeistä. 

Systen ATEX-asiakkaat ovat monen kokoisia. Tasan mukaan asiakkaina on suuria Suomalaisia ja kansainvälisiä yrityksiä. Mukaan mahtuu kuitenkin myös paljon pienempiä yrittäjiä. Myös asiakastyytyväisyys on ollut Tasan mukaan kohdillaan. 

”Olemme saaneet kiitosta kustannustehokkaista ja helpoista ratkaisuistamme. Joissain tilanteissa asiakkaat ovat päässeet halvemmalla kuin ensin on luultu. Laaja osaaminen on myös eduksi. Kun olemme käyneet asiakkaan luona ATEX-asioihin liittyen, niin olemme samalla huomanneet muita parannettavia asioita tuotannossa.”


Aiheeseen liittyvät artikkelit

Referenssit

Kaikki artikkelikategoriat

logo

Syste, Hyvinkää
Kankurinkatu 4-6 (A1- ovi)
05800 Hyvinkää

Syste, Hollola
Tarmontie 6 (D-ovi, toinen kerros)
15860 Hollola

Copyright © 2024 Syste Oy
Lähetä tarjouspyyntö