Ratkaisemme teollisuuden ongelmat ― hyvällä asenteella ja kovalla ammattitaidolla!

Koneturvallisuutta ei voi jättää huomiotta – Syste auttaa lukuisia yrityksiä 

Koneturvallisuuteen kannattaa ja täytyy panostaa jokaisessa yrityksessä, joka käyttää tuotannossaan jonkinlaisia koneita. Koneen turvallinen toiminta ja käyttö ehkäisevät onnettomuuksia sekä säästävät yrityksen isolta päänvaivalta. 

Valitettavan usein koneturvallisuuteen kiinnitetään huomiota vasta, kun jokin menee pieleen tai kun yritys saa varoituksen puutteellisesta koneesta. 

Koneturvallisuuden tarkastelu kannattaakin siis aloittaa yrityksessä mieluummin tänään kuin huomenna. Milloinkaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä.  

Systen asiantuntijat kertovat, millaisissa kohteissa he ovat parantaneet koneturvallisuutta. 

Sokerisäkkejä kuljettava hissi riskiarvioitiin 

On hyvin yleistä, että puutteet koneturvallisuudessa huomataan muiden toimenpiteiden yhteydessä. Systen asiantuntijat kertovat, että usein työmaalle mennään tekemään jokin aivan muu toimenpide, mutta työn ohessa käy ilmi, että koneturvallisuuden parantamiseksi olisi paljon tehtävissä. 

He ottavat esimerkiksi hissin, joka kuljettaa sokerisäkkejä linjastolla. Hississä liikkuu useita tonneja sokeria, joten kenenkään ei tulisi päästä liikkuvien säkkien alapuolelle. Systen asiantuntijat sanovat, että koneturvallisuutta kartoitetaan yleensä aina saman kaavan mukaan. 

Ensin lähdetään liikkeelle riskikartoituksesta. Jos esimerkkinä on vaikkapa sokerihissi, prosessissa tunnistetaan mahdolliset vaaranpaikat, kun hissiä käytetään. 

Riskikartoituksen jälkeen aletaan miettimään ratkaisuja turvallisuuspuutteisiin.  

Esimerkiksi kyseisen sokerihissin tapauksessa asennettiin valoverhot hissin ympärille. Kone sammuu, jos joku kävelee verhon väliin. 

Systen asiantuntijat kertovat, että Syste voi asentaa turvaratkaisut itse tai yritys voi asentaa ne itse, jos tarvittavaa osaamista löytyy. 

Kun asennus on tehty, riskiarviointi tehdään uudestaan ja tarvittavat käyttöohjeet päivitetään. 

Tällä prosessilla myös sokerihissistä saatiin turvallinen työntekijöille. 

Mitä jos tuotantokone on tilattu Kiinasta, eikä tarvittavia dokumentteja löydy? 

Toiseksi esimerkiksi asiantuntijat ottavat tapauksen, jossa yritys oli tilannut tuotantolaitteita Kiinasta. Aluksi tilanne oli se, että koneissa ei ollut CE-merkintöjä ja tarvittavia dokumentteja ei löytynyt. 

Myöhemmin paljastui, että CE-merkinnät kyllä löytyvät, mutta mitään tarvittavista dokumenteista ei ollut. Dokumentit ja käyttöohjeet saatiin lopulta Kiinasta, mutta osa niistä oli puutteellisia ja osassa tekstit olivat kiinaksi. 

Haasteista huolimatta esimerkin kaltaisesta tilanteesta päästiin eteenpäin ja Syste aloitti dokumenttien suomentamisen sekä puuttuvien papereiden luomisen. 

Esimerkin kaltaisissa tapauksissa työ täytyy aloittaa aika alusta asti. Täytyy selvittää, miten kone toimii ja tehdä sille riskikartoitus. 

Myös koneen sähkökaaviot täytyy olla saatavilla, jotta koneen kytkentäkaavioista voitaisiin olla kokonaan perillä. 

Välillä vastaan voi tulla tilanteita, joissa konetta täytyy muokata uudestaan. Joskus koneen toiminta voi muuttua turvaratkaisujen takia, jolloin turvallisuus täytyy määrittää uudestaan. Niin tapahtuu kuitenkin harvemmin. 

Prosessia jatketaan niin kauan, kunnes kone on turvallinen käyttää. Syste auttaa yrityksiä kaikilla aloilla, jotta teidänkin tuotantokoneistanne saataisiin turvallisia! 


Aiheeseen liittyvät artikkelit

Referenssit

Kaikki artikkelikategoriat

logo

Syste, Hyvinkää
Kankurinkatu 4-6 (A1- ovi)
05800 Hyvinkää

Syste, Hollola
Tarmontie 6 (D-ovi, toinen kerros)
15860 Hollola

Copyright © 2024 Syste Oy
Lähetä tarjouspyyntö