Ratkaisemme teollisuuden ongelmat ― hyvällä asenteella ja kovalla ammattitaidolla!

Ainoaa laatuaan Suomessa – Syste toteutti vaativan tehdasurakan asiakkaalleen

Kun eräs suomalainen yritys etsi toteuttajaa tehtaalle, jossa yhdistettäisiin monta erilaista työvaihetta saman katon alle, he löysivät Systen. Työ oli vaativuudeltaan omaa luokkaansa, mutta Syste otti haasteen vastaan. 

”Teimme Esysin kanssa tehtaaseen käytännössä kaiken tuotantoautomaation. Automaatiosuunnittelun, hankinnat, käyttöönoton ja oikeastaan kaiken, mikä liittyy automaatioon.” Systen toimitusjohtaja Jari Hietala kertoo. 

Haasteellisen projektista teki se, että itse tehdasrakennuksen rakentaminen oli vielä kesken siinä vaiheessa, kun Syste aloitti oman automaatioon liittyvän työnsä. Rakennuksen toisessa päässä asennettiin automaatiota samaan aikaan, kun toisessa päässä rakennettiin vielä kattoa ja seiniä. 

Ratkaisukeskeinen suunnittelu on avainasemassa vaativassa projektissa.

Syste teki tehtaaseen kaikki järjestelmät, jotka liittyvät prosessin lämmönhallintaan, prosessiautomaatioon, ohjaukseen ja kuljettimiin. Monimutkaisen kokonaisuuden kaikki osat yhdistettiin samaan valvontajärjestelmään, jotta laitteet pystyisivät viestimään toistensa kanssa. Tehtaasta tuli lähes täysin automaattinen, joten se toimii pienellä miehityksellä. 

”Kyseessä on sellainen tehdas, jollaista ei ole aiemmin Suomessa tehty. Piti tehdä paljon ratkaisukeskeistä suunnittelua tämän projektin kanssa.” 

Mikä tekee tästä tehtaasta erityisen? 

Tehdas on ainoaa laatuaan Suomessa, koska se yhdistää saman katon alle sellaiset tuotannon vaiheet, jotka on ennen suoritettu erillisissä paikoissa. Ratkaisun avulla säästetään aikaa, energiaa ja ympäristöä. 

”Vaadittiin aika paljon ratkaisukeskeistä suunnittelua myös sen takia. Piti löytää uusia menetelmiä ja toimintatapoja, koska saman katon alle yhdistettiin niin monta prosessia. Oman haasteensa toi se, että tehdasrakennus oli vielä kesken.”, Hietala kertoo. 

Suunnitelmat muuttuivat hieman matkan varrella, koska monimutkaisissa ongelmatilanteissa piti löytää uusia ratkaisuja. Kokonaisuus saatiin kuitenkin toteutettua automaation osalta erinomaisesti. 

Systeltä vaadittiin joustavuutta ja idointia, koska kyseessä oli ainutlaatuinen tehdaskokonaisuus.

”Tehtaan tuotantoprosessi on monimutkainen, koska raaka-aine muuttaa olomuotoon niin moneen kertaan. Ensin se on kiinteää, sitten nestemäistä ja sitten taas kiinteää.” 

Systen osaamista tarvittiin haastavan prosessin takia. Tehtaan suunnittelussa ja automaation asennuksessa piti ottaa huomioon kappaleautomaatiota, prosessiautomaatiota, atex, materiaalien käsittelyä, nesteen käsittelyä, mittaamista ja säätämistä. Systellä on osaamista näistä kaikista. 

Tehdas on ympäristöystävällinen ja hyödyntää myös sivutuotteet 

Sen lisäksi, että ainoaa laatuaan oleva tehdas yhdistää monta prosessia saman katon alle, se on myös ympäristöystävällinen. Tuotantoprosessissa syntyneitä sivutuotteita ei pystytty aiemmin hyödyntämään, mutta nyt sivutuotetta käytetään tehtaan oman energiatarpeen täyttämiseen. 

”Tehdas on palkittu alallaan useaan kertaan, koska se on ekologinen laitos. Lämpö- ja energiahukka on minimoitu.”, Hietala kertoo. 

Haasteellinen urakka onnistui täydellisesti 

Vaikka urakka olikin tavallista haasteellisempi, se onnistui silti erinomaisesti. Tehdas toimii suunnitelmien mukaan ja suuria päivityksiä ei ole tarvinnut tehdä vuosien aikana. 

”Kyseessä oli vuoden pituinen prosessi, ja asiakas on todella tyytyväinen lopputulokseen. Onnistuimme, vaikka haasteita olikin matkan varrella.” Hietala kiteyttää. 

Työ tehtiin Hietalan mukaan täydessä tilaajan alaisuudessa, heidän toiveidensa ja vaatimustensa mukaisesti. Projektin johtaja tuli tehtaan puolelta, hän jakoi työvaiheet erilaisiin lohkoihin ja aikataulutti ne yhdessä Systen kanssa. Systen ja tehtaan johdon välinen yhteistyö toimi saumattomasti. 

Työn tilaaja on erittäin tyytyväinen lopputulokseen, eikä tehtaaseen ole täytynyt tehdä suuria muutoksia, vaikka tuotantoprosessi on hieman muuttunut. 

”Muutamia kuljetintyyppejä on vaihdettu erilaisiin kuljettimiin, kun prosessia on tarkennettu, mutta automaation ohjaukseen ei ole juuri täytynyt tehdä muutoksia. Todella onnistunut projekti kaikin puolin.”, Hietala toteaa. 


Aiheeseen liittyvät artikkelit

Referenssit

Kaikki artikkelikategoriat

logo

Syste, Hyvinkää
Kankurinkatu 4-6 (A1- ovi)
05800 Hyvinkää

Syste, Hollola
Tarmontie 6 (D-ovi, toinen kerros)
15860 Hollola

Copyright © 2024 Syste Oy
Lähetä tarjouspyyntö