Ratkaisemme teollisuuden ongelmat ― hyvällä asenteella ja kovalla ammattitaidolla!

Viking Maltin uusi mallastamo on entistä monipuolisempi ja automatisoidumpi

Vuonna 2020 Lahden kaupungissa kuultiin suuri uutinen, kun Viking Malt kertoi rakentavansa uuden mallastamon Pippo-Kujalaan.  

Uudesta mallastamosta haluttiin moderni ja pitkälle automatisoitu, joten Viking Malt tarvitsi kokeneen teollisuusautomaation kumppanin auttamaan rakentamisessa. Valinta kohdistui luonnollisesti Esys Oy:n asiantuntemukseen ja Systeen, joilla on pitkän linjan kokemus elintarviketeollisuuden ratkaisuista. 

Systen toimitusjohtaja Jari Hietala kertoo, että kyseessä oli pinta-alaltaan erittäin laaja tehdas. 

”Uusi mallastamo on huomattavasti suurempi tuotantokapasiteetiltaan kuin vanha. Laajalla tehdasalueella on paljon kuljettimia ja muita laitteita. Tämä on moderni laitos, jossa prosessista on tehty mahdollisimman automaattinen.”, Hietala kertoo. 

Projektin suunnittelun hoiti Esys ja itse asennuksen toteutti Syste. 

Tehdasalueesta tuli laaja ja monipuolinen 

Mallastamon ison koon takia logistiikka oli yksi projektin haasteista. Pitkät välimatkat korkeuserot eivät kuitenkaan haitanneet Systeä, vaan haasteisiin löydettiin ratkaisu. 

”Korkeimmat säiliöt ovat noin 40 metrisiä ja tehdasalueella on useita erilaisia mallasallasta, joten kyseessä on valtavan kokoinen kokonaisuus.”, Hietala sanoo. 

Tehtaan prosessi pysyy käytännössä liikkeessä koko ajan. Sitä mukaa, kun uutta mallasta tuodaan sisään, valmista tuotetta lähtee ulos. Tuotannossa lämpötilan ja kosteuden säätely on avainasemassa, joten erilaisten mittareiden ja sensorien täytyy olla asennettu huolella. 

Aiempaa suuremmassa tehtaassa pystytään valmistamaan perusmallasta, mutta myös erilaisia erikoismaltaita, joista voidaan tehdä oluita tai viskejä. 

Kokonaisuus saatiin valmiiksi komponenttipulasta huolimatta

Kun asennustyöt aloitettiin 2022, maailmaa koetteli yhä koronasta alkanut komponenttipula, joka vaikeutti erilaisten tarvikkeiden ja osien hankkimista. Logistiikka ja valmistus oli monin paikoin ruuhkautunut, joten komponentteja ei saatu maailmalta totuttuun tapaan. 

”Komponenttipulasta huolimatta saatiin tehtyä kaikki, mitä pitikin tehdä. Vaikka tehtiinkin sitä mukaa, kun tehdasrakennus valmistui ympärillä, niin homma onnistui. Päästiin tekemään aina vähän kerrallaan ja sitten jatkettiin seuraavaan paikkaan.” Hietala kertoo. 

Viking Maltin uusi mallastamo
Mallastamo on monimutkainen tuotantolaitos, jossa lämpötiloilla on suuri merkitys.

Koska tehdasrakennusta rakennettiin samaan aikaan automaation kanssa, projektia piti suunnitella jatkuvasti. Systen piti miettiä, mitä pystytään milloinkin tekemään. 

Kokonaisuudessaan projekti oli reilun vuoden mittainen, josta pääosa käytettiin itse automaation asentamiseen ja loput käyttöönotto ja suunnittelutyöhön. 

Viking Maltin teknologia- ja kunnossapitopäällikkö Lasse Viheri kertoo, että yhteistyö Systen kanssa oli todella positiivinen kokemus. 

“Omalta kannaltani oli aivan loistava asia, että Syste suorittaa meille sähköautomaatioasennukset. Tiedän, että työn jälki tulee varmasti olemaan hyvää ja laitteet tulevat kerrasta kuntoon.”, Viheri kertoo. 

“Nyt siellä on meidän kunnossapitomiehet paikan päällä ja tekee hommia siellä. Ensin he hoitavat käyttöönoton ja sitten jäävät ylläpitämään laitosta. Näin varmistetaan, että tehdasta on ylläpitämässä kokeneita työntekijöitä alusta alkaen.” Hietala toteaa.


Aiheeseen liittyvät artikkelit

Referenssit

Kaikki artikkelikategoriat

logo

Syste, Hyvinkää
Kankurinkatu 4-6 (A1- ovi)
05800 Hyvinkää

Syste, Hollola
Tarmontie 6 (D-ovi, toinen kerros)
15860 Hollola

Copyright © 2024 Syste Oy
Lähetä tarjouspyyntö