ATEX on lyhenne sanoista Atmosphères Explosibles, ja se viittaa Euroopan Unionin direktiiviin, joka koskee räjähdysvaaralliseksi luokiteltuja tiloja ja niihin tarkoitettuja laitteita. ATEX-osaaminen tulee tarpeeseen lähes kaikilla aloilla, joissa käsitellään helposti syttyviä materiaaleja. Systen asiantuntijat kertovat, että ATEX täytyy ottaa huomioon monella eri alalla.
Mitään tyypillistä kohdetta ei ole, vaan räjähdysturvallisuus täytyy ottaa huomioon esimerkiksi nestekaasuterminaaleissa, automaalaamoissa, leipomoissa, puutyöverstailla sekä muissa kohteissa, joissa ollaan tekemisissä räjähdysherkkien materiaalien kanssa.
Systen asiantuntijat lähestyvät ATEX-työtä kolmen eri esimerkin kautta. Kaikissa kolmessa referenssissä on räjähdysturvallisuuden suhteen erilainen tilanne.
Räjähdyssuojauksen asentaminen, kun tarvittavat asiakirjat on jo tehty
Ensimmäiseksi esimerkiksi Systen asiantuntijat ottavat elintarviketehtaan, johon oli jo tehty räjähdyssuojausasiakirjat. Tehtaaseen oli tehty jo tarvittavat asiakirjat, mutta vuosien aikana linjastot olivat muuttuneet ja räjähdyssuojausta parantavat toimenpiteet piti päivittää.
Syste meni paikalle ja asensi räjähdyssuojausasiakirjassa mainitut parannukset. Jos linjastot ovat muuttuneet edellisen räjähdyssuojausasiakirjan laatimisen jälkeen, asiakirjaa voi olla aiheellista päivittää. Kyseessä oli siis tilanne, jossa nykyinen ratkaisu vaati päivittämistä.
Tarvitseeko pieni kohde räjähdyssuojausasiakirjan?
Entä täytyykö räjähdyssuojauksesta huolehtia, vaikka kyseessä olisi pieni kohde? Hyvä esimerkki pienemmän kokoluokan kohteesta on eräs kansanopisto, johon täytyi tehdä räjähdyssuojausasiakirja.
Opistolla oli käynyt tarkastaja, joka oli huomannut pölyisen puutyöhuoneen. Sitä kautta räjähdyssuojausasiakirja oli tullut puheeksi. Asiakirjaa ei löytynyt, joten opisto sai kolme kuukautta aikaa hankkia sellaisen. He kääntyivät Systen puoleen.
Syste kävi tekemässä opistolla kartoituksen, minkä jälkeen laadittiin räjähdyssuojausasiakirja ja toimenpiteet räjähdyssuojauksen parantamiseksi. Opistolla oli osaamista ja tarvittavat välineet suojauksen toteuttamiseksi.
Räjähdyssuojaus ei kuitenkaan rajoitu pelkästään asiakirjojen laatimiseen ja turvaratkaisujen asentamiseen. Myös työntekijöiden täytyy kiinnittää huomiota turvallisuuteen.
Syste tekee silloin tällöin myös siivousohjeita asiakkaille. Ohjeissa kerrotaan käytännössä, miten usein ja millä tavalla tuotantotila täytyisi siivota pölystä ja muusta palavasta materiaalista.
Syste asentaa tarvittavat turvalaitteet
Kolmas esimerkki kertoo tehtaasta, johon oli tehty jo valmiiksi tarvittavat asiakirjat. Yritykseltä ei kuitenkaan ollut resursseja tai osaamista räjähdysturvallisuuden parantamiseen. Tällaisessa tapauksessa Syste tekee asennukset ja tilaa tarvittavat välineet räjähdyssuojauksen parantamiseksi.
Kyseessä on siis hyvä ratkaisu silloin, kun räjähdysturvallisuutta täytyy kehittää, mutta yrityksellä itsellään ei ole resursseja turvalaitteiden asentamiseen. Idea on se, että Syste pystyy auttamaan asiakkaita kaikissa tilanteissa. Oli kyseessä sitten räjähdysvaarallinen tila, johon ei olla tehty vielä mitään tai sitten tila, joka tarvitsee ainoastaan räjähdyssuojausasiakirjan tai ATEX-laitteiden asennuksen.
Jos tarvitset apua räjähdysvaarallisten tilojen kartoituksessa tai suojauksessa, ole yhteydessä Systen ammattilaisiin!